ΑΝΑΛΥΣΗ ΡΟΣΤΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ 2023-2024

Πλησιάζει η πρεμιέρα του πρωταθλήματος 2023-2024 εναντίον της ΑΕΖ και πιο κάτω παραθέτω τις απόψεις μου για το υφιστάμενο ρόστερ, τον προπονητή και γενικά πως βλέπω την ομάδα με βάση όσα είδαμε στα 4 επίσημα παιχνίδια στην Ευρώπη εναντίον της Βοϊβοντίνα και Ντίλα Γκόρι.

Στο επίσημο ρόστερ της ομάδας μας υπάρχουν 30 ποδοσφαιριστές: 3 Τερματοφύλακες, 7 αμυντικοί, 13 μέσοι και 7 επιθετικοί. Αν και κάποιοι ποδοσφαιριστές φαίνεται να τοποθετούνται σε λάθος θέση στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας, η ανάλυση μου θα κινηθεί στα ίδια πλαίσια με την σειρά που εμφανίζονται στην ιστοσελιδα.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

ΡΙΚΑΡΝΤΟ ΣΑ ΠΙΝΤΟ (ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - 10.10.1972)

Ο τρελός Πορτογάλος με μεγάλη ποδοσφαιρική καριέρα φαίνεται να είναι πολύ εκδηλωτικός στο γήπεδο και αυτό κάποιες φορές θα λειτουργεί θετικά δίνοντας ώθηση στους πάικτες, και κάποιες άλλες φορές αρνητικά αφού θα μεταφέρει τα νεύρα τους εντός του γηπέδου. Φαίνεται να αρέσκεται στο 4-5-1 με εναλλαγή σε 4-3-3 με πίεση ψηλά προς τον αντίπαλο. Η ψηλή πίεση μπορεί να φέρει εύκολα το λάθος από τον αντίπαλο, από την άλλη όμως ο αντίπαλος με 2-3 σωστές πάσες μπορεί να αδειάσει τους χώρους και χωρίς να το καταλάβουμε να βρεθεί σε θέση βολής έξω από την περιοχή μας και αυτό είναι κάτι που πρέπει να δουλέψει ο Σα Πίντο.

Δεν ξέρω αν είναι σύμπτωση αλλά στα μέχρι τώρα παιχνίδια της ομάδας μπήκαμε συντηρητικά στο πρώτο ημίχρονο και ανεβάσαμε στροφές στο 2ο. Νομίζω πως αυτό έγινε κατ' επιλογή αφού δεν ήθελε να ρισκάρει με επιθετικό πλάνο πριν δει τις δυνατότητες του αντιπάλου. Ακόμα ένας λόγος που ίσως συμβαίνει αυτό είναι πως ακόμα είμαστε στην αρχή της χρονιάς και ακόμα μαθαίνει τους παίκτες. Λογικά στην συνέχεια θα μπαίνουμε δυνατά στο παιχνίδι από το 1ο λεπτό.

Να μην τον ματιάσουμε, οι αλλαγές του είναι πολύ στοχευμένες και βοηθούν πολύ στο να αλλάξει η εικόνα της ομάδας προς το καλύτερο.

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ

#22 ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ (ΚΥΠΡΟΣ - 26.03.1997)

Ο Χριστοδούλου είναι μια καλή επιλογή 2ου τερματοφύλακα που δεν κρατά θέση ξένου. Στην περσινή χρονιά σε όσα παιχνίδια αγωνίστηκε λόγω απουσίας του Μπέλετς ήταν πολύ καλός και δίκαια βρίσκεται στην ομάδα μας.

#27 ΒΙΝΤ ΜΠΕΛΕΤΣ (ΣΛΟΒΕΝΙΑ - 06.06.1990)

Αν και κάποιοι τον αμφισβήτησαν (!!!) στις αρχές τις προηγούμενης χρονιάς είναι πολύ καλός τερματοφύλακας και από τους καλύτερους στην Κύπρο. Εμπνέει εμπιστοσύνη και φαίνεται να έχει καλή συνεργασία με τους 4 στην άμυνα.

#78 ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΙΤΤΟΣ (ΚΥΠΡΟΣ - 23.02.2002)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο λόγω του ότι ακόμα δεν έκανε εμφάνιση με την ομάδα μας.

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ

#3 ΡΑΝΤΟΣΑΒ ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ (ΣΕΡΒΙΑ - 08.03.1989)

Ο Σέρβος αποτελεί την τελευταία (μέχρι στιγμής) μεταγραφή της ομάδας και αν και αμφισβητήθηκε (κυρίως λόγω ηλικίας) έδειξε στα παιχνίδια που αγωνίστηκε πως είναι παίκτης που μπορεί να δώσει ηρεμία στο παιχνίδι αφού έχει την κατοχή, δεν διώχνει στα τυφλά και αρέσκεται να βρίσκει πάντα συμπαίκτη του. 

Η τύχη τα έφερε με τέτοιο τρόπο που με εξαίρεση το ολιγόλεπτο ντεμπούτο στον επαναληπτικό με την Βοϊβοντίνα, οι επόμενες 2 του συμμετοχές δεν ήταν στην φυσική του θέση, αλλά τα πήγε πολύ καλά. Προσωπικά μου άρεσε πολύ και είναι καλό που έχουμε αξιόπιστη λύση πίσω από τους "βασικούς" στην άμυνα και στο κέντρο.

Το μόνο του αρνητικό φαίνεται να είναι η ταχύτητά του που ελπίζω να ισοσταθμίζεται με σωστές τοποθετήσεις.

#4 ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗΣ (ΚΥΠΡΟΣ - 02.09.2001)

Ο Καραμανώλης έκανε πολύ καλή χρονιά πέρσι με την Δόξα και την εξαργύρωσε με μεταγραφή στην ομάδα μας. Η αλήθεια είναι πως δεν τον παρακολούθησα αρκετά, αλλά δείχνει να είναι παίκτης που ξέρει την θέση, έχοντας όμως πολλά να μάθει και πρέπει όποιες ευκαιρίες πάρει να τις αρπάξει από τα μαλλιά. 

Είναι νεαρός και σε περίπτωση που η μεταγραφή του είναι πετυχημένη θα μας βγει σε καλό και όλοι ελπίζουμε σε αυτό το σενάριο.

#5 ΛΑΣΑ ΝΤΒΑΛΙ (ΓΕΩΡΓΙΑ - 14.05.1995)

Ο Ντβάλι είναι η "πελλάρα" μου και τον θεωρώ ως την καλύτερη μας μεταγραφή, αφού η ανανέωση του άργησε να ανακοινωθεί.

Αν και στην όψη δεν σου γεμίζει το μάτι, είναι πολύ καλός αμυντικός που σπάνια χάνει μονομαχία στο ψηλό παιχνίδι και βοηθά και στο σκοράρισμα!

Η ηλικία του μας βοηθά να κτίσουμε πάνω του την αμυντική γραμμή των επόμενων χρόνων αφού δυστυχώς ο Κρέσπο δεν θα παίζει για πάντα.

#6 ΓΕΦΤΕ ΒΙΝΤΑΛ (ΒΡΑΖΙΛΙΑ - 21.12.2003)

Για να είμαι ειλικρινής, δεν βλέπω τον συγκεκριμένο παίκτη να παίρνει πολλές ευκαιρίες. Το ότι μέχρι στιγμής στην θέση του αγωνίζεται ο Τσεμπάκ με αντίθετο πόδι κάτι λέει.

Ελπίζω ο λόγος που ακόμα δεν πήρε ευκαιρίες να είναι η σημαντικότητα των προηγούμενων παιχνιδιών και η λογική ανετοιμότητα του αφού στα 20 έκανε το μεγάλο ταξίδι από την Βραζιλία για την Ευρώπη. Είναι στο χέρι του να δουλέψει στις προπονήσεις και να δείξει πως αν μη τι άλλο αξίζει να πάρει τις ευκαιρίες του.

#14 ΙΣΣΑΜ ΤΣΕΜΠΑΚ (ΜΑΡΟΚΟ - 12.10.1989)

Ο Τσεμπάκ αμφισβητήθηκε (δικαιολογημένα) αφού οι στις πρώτες του εμφανίσεις με την φανέλα της ομάδας μας την 1η του χρονιά ήταν κάτω του μετρίου. Την 2η του χρονιά ξεκίνησε πολύ καλά αλλά ο τραυματισμός του με συνδυασμό τις εμφανίσεις του Σούσιτς τον άφησαν στον πάγκο.

Φέτος παίζει εξ ανάγκης με αντίθετο πόδι ως αριστερός μπακ και τα πηγαίνει πολύ καλά, αν και θα πρέπει να να βρεθεί μόνιμη λύση στην συγκεκριμένη θέση και να αγωνίζεται στην φυσική του θέση βάζοντας ανταγωνισμό στον Σούσιτς.

#15 ΑΝΧΕΛ ΚΡΕΣΠΟ ( ΙΣΠΑΝΙΑ - 09.02.1987)

Ο Κρέσπο ήταν από τους MVP της περσινής χρονιάς και αν και "γέρος" δικαιωματικά είναι ο βασικός μας αμυντικός. Ακόμα και αν δεν καταλάβεις από ποδόσφαιρο, είναι φανερό πως είναι ο μαέστρος και αρχηγός της αμυντικής μας γραμμής.

Θεωρώ πως όποτε δίνεται η ευκαιρία στον προπονητή μας να τον προφυλάσσει πρέπει να το κάνει αφού είναι (σχεδόν) 37 χρονών και πρέπει να αποφύγουμε οποιοδήποτε ρίσκο τραυματισμού  ή αχρείαστης κούρασης.

#16 ΜΑΤΕΟ ΣΟΥΣΙΤΣ (ΒΟΣΝΙΑ ΚΑΙ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ - 18.11.1990)

Ο Σούσιτς δεν είναι ο καλύτερος μπακ που είχαμε ποτε ούτε αμυντικά, ούτε επιθετικά. Συνδυάζει όμως και τα 2 σε ικανοποιητικό βαθμό και με το πάθος που βγάζει στο γήπεδο δίκαια παίρνει φανέλα βασικού και είναι μια αξιόπιστη λύση για την θέση του δεξιού μπακ.

Είναι παίκτης που η απόδοση του κινείται σχεδόν πάντα στα ίδια επίπεδα και αυτό βοηθά πολύ στον σχεδιασμό της ομάδας αφου ξέρεις τι θα περιμένεις απο τον συγκεκριμένο παίκτη.

ΜΕΣΟΙ

#7 ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΦΡΑΙΜ (ΚΥΠΡΟΣ - 05.07.1989)

Με διαφορά ο καλύτερος Κυπραίος πάικτης της τελευταίας δεκαετίας που όταν βρεθεί στην μέρα του απορείς γιατί πέρασε τα περισσότερα χρόνια της καριέρας του στην Κύπρο. Δυστυχώς η απάντηση στην απόρια είναι οι συχνοί τραυματισμοί του που ίσως να του στοίχισαν μεταγραφή στο εξωτερικό.

Παίκτης με ποδοσφαιρική παιδεία (Ακαδημίες Άρσεναλ) και με ποιότητα που λίγοι έχουν, ο υγιής Εφραίμ είναι πάντα ένα καλό εργαλίο στην μηχανή της ομάδας μας. Ευχή όλων είναι να μείνει μακριά από τραυματισμούς και να συνεχίσει όπως ξεκίνησε στα Ευρωπαϊκά παιχνίδια.

#8 ΦΑΟΥΑΖ ΑΜΠΤΟΥΛΛΑΧΙ (ΝΙΓΗΡΙΑ - 04.04.2003)

Ο Φαουάζ (όπως και ο Καραμανώλης) έκανε πολύ καλή χρονιά στην Δόξα η οποία εξαργηρώθηκε με μεταγραφή στην ομάδα μας. Σαν σκεπτικό την θεωρώ καλή μεταγραφή μιας και βρίσκεται σε πολύ καλή ηλικία με μεταπωλητική αξία. Από την άλλη όμως δεν το βλέπω να παίρνει πολλές ευκαιρίες λόγω των επιλογών που υπάρχουν στην συγκεκριμένη θέση.

Βέβαια, όλοι καλοί χωράνε και είναι στο χέρι του να αποδείξει πως είναι καλός και αξίζει να φορά την φανέλα της ομάδας μας.


#10 ΛΟΥΚΑΣ ΒΙΛΙΑΒΑΝΕΖ (ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - 04.10.1991)

Ο Βιλιαφάνεζ ήρθε πέρσι στην ομάδα μας σαν όνομα, αλλά οι τραυματισμοί του δεν τον άφησαν να πάρει συνεχόμενα παιχνίδια και να βρει ρυθμό. Φέτος ακόμα δεν είναι 100% έτοιμος αλλά δείχνει να επανέρχεται και μέχρι στιγμής έχει καλές και υποσχόμενες εμφανίσεις. Όταν θα είναι έτοιμος να βγάζει 90λεπτο θα προκαλεί πονοκέφαλο στον Σα Πίντο για το πως θα τον συμπεριλαμβάνει στην 11άδα με τον Σαρφό.


#17 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΟΕΔΩΡΟΥ (ΚΥΠΡΟΣ - 10.09.1997)

Δυστυχώς ο Θεοδώρου αν και είχε καλές εμφανίσεις πρόπερσι, ένας τραυματισμός τον άφησε πολύ πίσω και δεν ξέρουμε ακόμα αν είναι σε θέση να ακολουθήσει τους ρυθμούς της ομάδας. Αυτό είναι κρίμα μιας και ο συγκεκριμένος παίκτης μπορεί να δώσει λύσεις και σαν δεξιός μπακ (υπό προϋποθέσεις) αφού μέχρι να πάρουμε αριστερό μπακ, η μετατόπιση του Τσεμπάκε ως λύση ανάγκης μας αναγκάζει να στηριζόμαστε αποκλειστικά στον Σούσιτς που κάποτε θα κλατάρει από την κούραση, θα τραυματιστεί (πτου πτου) ή θα είναι εκτός λόγω καρτών.

#18 ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΤΣΙΑΣ (ΚΥΠΡΟΣ - 28.12.2002)

Ο Σατσιάς είναι πολύ καλός παίκτης που αν και μικρός, μπορεί να βοηθήσει και αμυντικά και επιθετικά την ομάδα. Έχει πολλά τρεξίματα και καλά κλεψίματα στο κέντρο του γηπέδου όταν ο αντίπαλος έχει την μπάλα και βοηθά στο να βγαίνουμε στην αντεπίθεση από το πουθενά.

Δύσκολα θα τον δούμε μόνιμα στην βασική 11άδα λόγω των πολλών και ποιοτικών ποδοσφαιριστών στην συγκεκριμένη θέση, αλλά πιστεύω πως εύκολα μπορεί να μπει σαν αλλαγή και να δώσει ανάσες σε παίκτες που τις χρειάζονται.

#20 ΝΤΑΛΣΙΟ (ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - 22.05.1996)

Δεν είναι ντροπή να παραδέχεσαι τα λάθη σου, για αυτό θα πω το δικό μου mea culpa για τον Ντάλσιο. Αν και οι εμφανίσεις του στις αρχές της προηγούμενης χρονιάς δικαιολογούσαν την μουρμούρα γύρω από το όνομά του (έπαιζε και σε λάθος θέση), ο ίδιος έκλεισε τα αυτιά του, πάλεψε και κέρδισε δικαιωματικά θέση στην 11αδα.

Είναι ο παίκτης που πρέπει να αποτελέσει πρότυπο προς τους υπόλοιπους, αφού δεν επηρεάστηκε καθόλου από την αρνητική κριτική. Αντιθέτως, πείσμωσε και έβαλε στόχο να μας κλείσει το στόμα και ευτυχώς τα κατάφερε.

Δεν έχει την ποιότητα του Σαρφό ή του Βιλιαφάνεζ αλλά αν είναι υγιής πρέπει να είναι στα αρχικά πλάνα του προπονητή αφού κάνει πολλή βρώμικη δουλειά ελευθερώνοντας τους συμπαίκτες του να κάνουν τα υπόλοιπα.

#25 ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ (ΚΥΠΡΟΣ - 29.01.2002)

Μετά από 1 χρόνο υποσχετική στον Ακρίτα όπου έκανε πολύ καλή χρονιά, ο Γαβριήλ επέστρεψε στην ομάδα μας για να παλέψει για μια θέση στην ομάδα που αγαπά από μικρός.

Δείχνει να έχει το ταλέντο και την θέληση, αλλά προσωπικά νομίζω πως ακόμα δεν είναι έτοιμος. Σαν αλλαγή μπορεί να βοθήσει σε μερικά παιχνίδια, αλλά πιστεύω πως απέχει πολύ από το να θεωρηθεί έτοιμος να ξεκινά στην 11άδα. Οι πολλές επιλογές που έχουμε στα άκρα της επίθεσης θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στο να πάρει τον αριθμό των ευκαιριών που θέλει για να το παλέψει όσο μπορεί.

Μακάρι να πεισμώσει και να δουλέψει περισσότερο από όσο χρειάζεται και να ξεκινά η 11άδα από παίκτες της ακαδημίας μας που αγαπούν παθολογικά τον ΑΠΟΕΛ.

#28 ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΕΤΦΑΤΖΙΔΗΣ (ΕΛΛΑΔΑ - 21.12.1990)

Ο Φετφατζίδης είναι το μεγάλο στοίχημα της φετινής χρονιάς. Σαν Κύπρος ρίχνουμε όλοι ματιές στο Ελληνικό Πρωτάθλημα και ξέρουμε ποιος ήταν κάποτε ο συγκεκριμένος παίκτης. Αν ήρθε με σκοπό να παίξει μπάλα και είναι σοβαρός πιστεύω πως θα είναι παίκτης κλειδί στην φετινή χρονιά.

Προς το παρόν φαίνεται να είναι η σκιά του παίκτη που βλέπαμε πριν χρόνια στην Ελλάδα και φαίνεται πως βρίσκεται αρκετά πίσω σε φυσική κατάσταση (μπροστά όμως σε περιττά κιλά) που τον εμποδίζει να δίνει βοήθειες στον μπακ όταν η ομάδα αμύνεται.

#35 ΠΑΡΗΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ (ΚΥΠΡΟΣ - 23.09.2000)

Ο Πάρης πρόπερσι όποτε χρειάστηκε να βοηθήσει την ομάδα ήταν πολύ καλός και σε συνδυασμό με την πολύ καλή χρονιά πέρσι στο Παραλίμνι, επέστρεψε για να διεκδικήσει θέση στην ομάδα που αγαπά.

Το θετικό με τον συγκεκριμένο παίκτη είναι το ότι μπορεί να παίξει σε 2 θέσεις (κεντρικός αμυντικός, αμυντικός μέσος), γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να πάρει ευκαιρίες για να αποδείξει αν μπορεί να βρίσκεται στο ρόστερ της ομάδας.

Προσωπικά μου αρέσει σαν παίκτης και θα τον ήθελα στο ρόστερ για να δίνει ανάσες σε παίκτες που τις χρειάζονται.

#44 ΚΙΝΓΚΣΛΕΪ ΣΑΡΦΟ (ΓΚΑΝΑ - 13.02.1995)

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για τον συγκεκριμένο παίκτη. Ο Σαρφό στην μέρα του μπορεί να κερδίσει οποιονδήποτε αντίπαλο αφού ξέρει να μαρκάρει καλά, να κρατά την μπάλα,  να οργανώνει, να δίνει ασσίστ και αν το φέρει η φάση να σκοράρει.

Είναι πολύ κομβικός παίκτης για την πορεία μας στο πρωτάθλημα και ο προπονητής πρέπει να εξετάσει καλά σε ποια θέση τον προτιμά. Μέχρι στιγμής τον δοκίμασε σαν 8άρι και 10άρι. Από ότι φαίνεται στον παίκτη ταιριάζει περισσότερο η θέση 8, αφού αρέσκεται να επιστρέφει πίσω και να παίρνει μπάλα.

#70 ΓΚΕΟΡΚΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΦ (ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - 07.09.1990)

Ο Κωνσταντίνοφ μας έδειξε πως είναι καλός παικτης που μπορεί να βοηθήσει την ομάδα να πετύχει τους στόχους της και θεωρείται σημαντική μονάδα.

Στα αρνητικά του είναι η ταχύτητά (που δεν μπορει να κάνει κάτι για αυτό) και το ότι υποπίπτει σε έυκολα λάθη δίνοντας την ευκαιρία στον αντίπαλο να βγει στην αντεπίθεση και να μας πιάσει απροετοίμαστους.

#76 ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΡΟΝΤΗΣ (ΚΥΠΡΟΣ - 05.11.2004)

Ο Βρόντης είναι παιδί από τις ακαδημίες μας και πήρε τις πρώτες του συμμετοχές στην χάλια χρονιά που κάναμε εν καιρώ κορονοϊού.

Οι τότε εμφανίσεις του ήταν σχετικά καλές σε σύγκριση με το επίπεδο της τότες ομάδας, αλλά δεν το βλέπω να έχει θέση στην φετινή ομάδα. Θεωρώ πως πρέπει να δοθεί υποσχετική σε ομάδα 2ης κατηγορίας για να πάρει συμμετοχες.

#77 ΝΤΙΟΥΜΕΡΣΙ ΕΝΤΟΝΓΚΑΛΑ (ΚΟΝΓΚΟ - 14.06.1991)

Ο Εντογκαλά είναι παίκτης του ύψους και του βάθους. Μπορεί σε ένα παιχνίδι να είναι ο καλύτερος με διαφορά, αλλά δυστυχώς με την ίδια ευκολία να είναι ο χειρότερος. Αυτή η αστάθια στην απόδοση του έφερε την μουρμούρα και τις φήμες πως είναι στην πόρτα εξόδου.

Η εμφάνιση και το γκολ στον επαναληπτικό με την Ντίλα Γκόρι άφησαν υποσχέσεις και ελπίζουμε πως ο Σα Πίντο θα βρεί τον τρόπο να τον κρατήσει σε ψηλά στάνταρντ απόδοσης.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

#9 ΓΟΥΙΛΣΟΝ ΕΝΤΟΥΑΡΝΤΟ (ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ  - 08.07.1990)

Ο Γουίλσον ήρθε στην ομάδα μας σαν ένας παίκτης που μπορεί να δώσει λύσεις στα άκρα και στην επίθεση, πράγμα που ακόμα δεν είδαμε στο γήπεδο.

Το περίεργο με την περίπτωση του είναι πως δεν φαίνεται να είναι αδιάφορος. Δείχνει να προσπαθεί αλλά να μην του βγαίνει. Αυτό είναι χειρότερο γιατί φανερώνει πως δεν είναι πολύ καλύτερος από αυτό που βλέπουμε. Αν ήταν αδιάφορος, το μέλλον θα ήταν πιο ελπιδοφόρο αφόυ κάποια στιγμή θα ενδιαφερόταν και θα έδειχνε τι μπορεί να κάνει.

Για να είμαστε δίκαοι όμως, πρέπει να του δοθεί πίστωση χρόνου μιας και ακόμα τα πόδια του είναι βαριά από την προετοιμασία (όπως όλων) και αγωνίζεται σε θερμοκρασίες που δεν είναι συνηθισμένος. Ελπίζουμε με την πάροδο του χρόνου να δικαιώσει αυτούς που τον έφεραν στην ομάδα.

#11 ΓΚΙΟΡΓΚΙ ΚΒΙΛΙΤΑΪΑ (ΓΕΩΡΓΙΑ - 01.10.1993)

Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να αμφιβάλλει αν ο Κβιλιτάια ξέρει μπάλα. Είναι καλός στο κατέβασμα της μπάλας, στο να σπαζει το παιχνίδι στα πλάγια και δείχνει να έχει καλή ντρίπλα. Χρείαζεται κάποιον δίπλα του (είτε επιθετικό, είτε 10άρι) που θα τον βοηθά στο να ανήγει χώρους. Δυστυχώς όμως δεν είναι ο κλασικός επιθετικός που μπορεί να είναι μόνος του στο κουτί και η δουλειά των συμπαικτων του είναι απλα να τον βρουν και αυτός θα κάνει την δουλειά.

Όλα τα καλά στοιχεία που έχει σχεδόν μηδενίζονται με το σύστημα και τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας και προσπαθούμε να τον εκμεταλλευτούμε με τρόπους που δεν είναι ο καλύτερος.

Το αρνητικό είναι ότι δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική λύση και πολλές φορές ο αντίπαλος το μόνο που έχει ν κάνει είναι να τον μαρκάρει διπλά, κλειδώνοντας έτσι την επιθετική μας ανάπτυξη.

#21 ΤΟΜΑΝΕ (ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - 23.10.1992)

Ο Τομανέ στον χρόνο συμμετοχής του μέχρι σήμερα δεν έδειξε κάτι που να του δίνει πιθανότητες να ξεκινά στην 11άδα. Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν δείχνει να είναι ο παίκτης που μπορεί να βάλει πίεση ανταγωνισμού στον Κβιλιτάια.

Ελπίζουμε με τον καιρό να ανεβάσει την απόδοση του και να βοηθήσει στο σκοράρισμα, αφόυ έχουμε πρόβλημα σε αυτό τον τομέα από του επιθετικούς μας και εξαρτώμαστε σε μεγάλο βαθμό από παίκτες που αγωνίζονται σε άλλες θέσεις.

#31 ΕΛ-ΦΑΡΝΤΟΥ ΜΠΕΝ (ΚΟΜΟΡΕΣ - 10.06.1989)

Ο Μπεν αποκτήθηκε πέρσι τον Ιανουάριο και στα πρώτα του παιχνίδια μας έκανε να τρίβουμε τα μάτια μας με τις ασσίστ και τα γκολ του. Στη συνέχεια κινήθηκε στην μετριότητα και αντί να προφυλαχτεί από τον Μιλόγεβιτς, εξακολουθούσε να αγωνίζεται καταστρέφοντας πρώτα τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή αλλά και την ομάδα αφού οι εσωτερικές αλλάγές που έκανε για να τον χωρέσει στην ομάδα είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην απόδοση.

Προς το παρών ο Μπεν είναι τραυματίας και οι προβλέψεις λένε πως από το 2024 θα είναι σε θέση να αγωνιστεί. Αν και έδειξε να ξέρει μπάλα, προσωπικά δεν περιμένω και πολλά αφου στην ηλικία που είναι, ένας τραυματισμός (και κατά συνέπεια η απραξία πολλών μηνών χωρίς προετοιμασία) μπορεί να σε πάρει πολύ πίσω με κίνδυνο να μην επιστρέψεις ποτέ στο επίπεδο που ήσουν πριν.

#36 ΜΑΡΚΙΝΙΟΣ (ΒΡΑΖΙΛΙΑ - 26.01.1997)

Ο Μαρκίνιος είναι παίκτης που με τις ενέργειές του μπορεί να κάνει την ζημιά στον αντίπαλο και παράλληλα να ξεσηκώσει την κερκίδα. Ειναι παίκτης που κινείται σε από μέτριες μέχρι πολύ καλές εμφανίσεις και πρέπει να εκμεταλλευτούμε όσο μπορούμε την ταχύτητα και την διεισδυτικότητά του.

Στα αρνητικά του είναι ο παιδικός του χαρακτήρας αφού εύκολα μπορεί να επηρεαστεί αν χρειαστεί να μείνει στον πάγκο. Χαρακτηριστικό το περσινό παράδειγμα όταν σε μια περίοδο που δεν ήταν στα καλύτερα του και δεν ξεκινούσε στην αρχική 11άδα προχώρησε σε διαγραφή οποιασδήποτε ανάρτησης είχε στα ΜΚΔ που αφορόυσε την ομάδα μας, και γενικά έδειχνε να είναι ενοχλημένος και πρόθυμος να αποχωρήσει.

Ελπίζουμε να ωρίμασε και να κατάλαβε πως στην ομάδα θα παίζουν οι πιο έτοιμοι και αυτοί που στο εκάστοτε παιχνίδι μπορούν να ακολουθήσουν το πλάνο του προπονητή.

#90 ΡΑΦΑΕΛ ΜΟΡΕΪΡΑ (ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - 05.04.2002)

Το σκεπτικό της περσινής μεταγραφής του Μορέιρα ήταν σωστό, αφού φαίνεται να είναι νεαρός  και εξελίξιμος. Το ότι άνηκε στο ρόστερ της Σπόρινγκ Λισαβόνας ενίσχυε αυτό το σκεπτικό και σωστά προχωρήσαμε στην απόκτησή του.

Δυστυχώς πέραν της σχετικά καλής του εμφάνιση με τον χειρότερο Ολυμπιακό των τελευταίων χρόνων, δεν έδειξε κάτι περισσότερο και σωστά δόθηκε με υποσχετική στο Παραλίμνι τον Ιανουάριο, όπου σε αντίθεση με τον Πολυκάρπου και τον Ντιαβαρά δεν δικαίωσε τις προσδοκίες της ομάδας του Παραλιμνίου. 

#99 ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΩΝΗΣ (ΕΛΛΑΔΑ - 29.08.1996)

Θεωρώ πως ο (υγιής) Δώνης είναι ο καλύτερος ακραίος επιθετικός του πρωταθλήματος αφόυ μπορεί να βοηθήσει να σπάσουν κλειστές άμυνες είτε με ασσίστ είτε με γκολ. 

Οι προβλέψεις λένε πως από τον Οκτώβρη θα είναι έτοιμος και όλοι ευχόμαστε να μείνει μακριά από τραυματισμούς για να βοηθήσει την ομάδα να επανέλθει στους τίτλους αφού στην μέρα του είναι ασταμάτητος.

ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ

Θεωρώ πως η ομάδα είναι καλά στελεχομένη για τους πρώτους 11, αλλά έχει σοβαρές ελλείψεις σε θέματα εναλλάκτικών επιλογών σε συγκεκριμένες θέσεις.

Πιο συγκεκριμένα, χρειαζούμαστε επειγόντως παίκτη που να θεωρείται βασική επιλογή ως αριστερός μπακ το συντομότερο. Επίσης, θα πρέπει να έρθει ακόμα ένας επιθετικός που να μπορεί να στείλει την μπάλα στα δίκτυα με 1 άγγιγμα (πχ. Ντε Καμάρκο). 

Δυστυχώς για να έρθουν νέοι παίκτες πρέπει να βρεθεί λύση αποδέσμευσης με κάποιους από το υφιστάμενο ρόστερ, πράγμα δύσκολο με την οικονομική κατάσταση της ομάδας. Ελπίζουμε πως μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου που τελειώνει η μεταγραφική περίοδος θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές.

Comments